Untitled photo
Untitled photo

Over deze website

Op alle foto's, die deze website bevat, berust het copyright. Verveelvoudiging of publictie zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Mocht u uzelf op een foto tegenkomen en niet wenst dat deze wordt geplaatst op deze site, neem alstublieft per mail even contact op, dan wordt de betreffende foto meteen van de website verwijderd.


Pagina's op deze site

00 Uitgangspunt

Geschiedenis:


versie 1.0

Met een heel klein beetje HTML-kennis begon ik in 2002 de eerste website. Als hobbyist een heerlijke kans vrienden en bekenden de laatste ontwikkelingen op fotografie gebied te laten zien. In een cafeetje verzonnen we samen een domeinnaam "knipoog.tk", dankzij het eilandje tokelau gratis te claimen.

Untitled photo

versie 2.0

Een jaartje later werd het tijd de lay-out wat aan te passen aan de toen gangbare mogelijkheden en beter te kunnen navigeren. De tokelau-oplossing kende beperkingen, vandaar dat een .nl-domein werd bedacht wat nog niet bestond: www.kijkzelfmaar.nl. Al was het onderhoud steeds heel arbeidsintensief, de site heeft het in die vorm ruim 5 jaar volgehouden.

Untitled photo

versie 3.0

Bij de start van BWCpictures in 2008 kwam de noodzaak om foto's sneller te uploaden en de wens om ook op trefwoorden te kunnen zoeken. Daarnaast wilde ik, dat de site meer informatie zou geven over wie ik ben en wat ik heb te bieden. Vanuit een automatiseringsachtergrond, koos ik begin 2008 daarom voor het open-source programma "gallery2" als uitgangspunt. Een krachtige tool die de mogelijkheid geeft makkelijk albums aan te maken, deze te beveiligen, en 10-tallen mogelijkheden meer bood voor later, maar daar bleef het bij.

Untitled photo

versie 4.0

En ineens in januari 2012, was daar een klik naar een website van Adobe, waarin ze beweerden dat je een site kan bouwen voor foto's zonder code. Maar na een paar dagen stoeien blijkt, dat er onder water wel heel veel onbegrijpelijke taal wordt gecreëerd. Zie dat later maar eens te onderhouden. Inmiddels enthousiast geworden door het idee eindelijk het lay-outprobleem aan te pakken, besloot ik in een teksteditor, zelf maar te gaan programmeren. Het kost veel puzzelwerk om het gewenste resultaat te bereiken, maar de gedachte, dat het dan later nog kan worden aangepast is wel heel prettige. En de bibliotheek, w3schools en Google kunnen zeer behulpzaam zijn.

De pagina's en lay-out zijn daarom ook echt handwerk, de archief-pagina is door aanpassen van de gallery2-layout toch best nog geslaagd geworden, De diashow (volledige schermweergave) is komen te vervallen.

Untitled photo

En voor het tonen van de recente foto's ben ik de makers van jAlbum dankbaar. Een jQuey-gebaseerd programmaatje van 40 euro, wat een geweldige manier geeft om de foto's te presenteren. De foto's passen zich mooi aan het scherm aan en je kunt zelfs op trefwoord zoeken, simpeler en efficiënter, alleen wat beperkter dan gallery2.

Untitled photo

Na 2 weken stond de website grotendeels op het scherm. Het idee van de QR-code op de home-pagina kostte nog 1 week om uit te werken, en dan denk je bijna klaar te zijn... Alleen om hem dan op alle platforms werkend te krijgen is nog een hele kunst en kostte nog 3 weken extra. Zover ik heb getest werkt hij optimaal onder Internet Explorer 7, 8 en 9, Firefox 7 t/m 10 en Chrome. Van 800x600 tot 1920x1200, het scherm wat u gebruikt, daar past de site zich op aan, zelfs tijdens verschalen van de vensters. En zelfs op een mobieltje presenteert hij mooi, alleen lukt het me daar nog niet om alle tekst te laten scrollen.

Geen reden genoeg om de site bij het begin van de lente in 2012 niet te lanceren.


Versie 5.0

Begin 2015 was smugmug me al een tijdje vertrouwd geraakt. In eerste instantie dankzij mijn werk voor Bijzonder Gewoon. Zelf had ik al voor een paar tientjes per jaar een abonnement op het platform. Met de beperkingen van mijn oude site (op het laatst liep zelfs de browser vast)  werd het tijd een alternatief te zoeken.

01 home

En het lag al die tijd al voorhanden. Ik ben echt een liefhebber van de smugmug-oplossing geworden. En ben niet de enige. Binnen 3 weken lukte het me de complete collectie over te zetten, de lay-out aan te passen, nieuwe functionaliteiten in te passen en dat alles met 1 a-4-tje aan zelfgebouwde code en veel gebruik van de geboden mogelijkheden.

De site biedt:

- Een compleet overzicht van het aanbod voor bedrijven, organisaties, groepen en particulieren

- Een uitgebreide portfolio met werk van de laatste jaren (klik opde foto's om ze in het groot te zien)

- Een klantenportaal met albums die alleen voor de gasten of opdrachtgever bedoeld zijn

- Een zoekfunctie op trefwoord (naar foto of album)

En er komt meer :-)

Untitled photo
Powered by SmugMug Owner Log In